DANE KONTAKTOWE
DANE TELEADRESOWE
Wyrażam zgodę na przetwarzanie i przetrzymywanie moich danych osobowych niezbędnych do korzystania z materiałów serwisu przez NID zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883).

PRZYPOMNIJ HASŁO

INFORMACJE OGÓLNE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

    DLA WŁAŚCICIELI I ZARZĄDCÓW

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

      DLA SPECJALISTÓW

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

        << < KALENDARIUM / 2012 / KWI > >>

          DZIEDZICTWO
          KULTUROWE W REGIONACH

          mapa WYBIERZ WOJEWÓDZTWO
           
           
           
          Patronat NID: ogólnopolska konferencja na Uniwersytecie Opolskim pt. „Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych
          2020.02.24

          Patronat NID: ogólnopolska konferencja na Uniwersytecie Opolskim pt. „Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych

          2 i 3 marca na Uniwersytecie Opolskim odbędzie się kolejna ogólnopolska śląskoznawcza konferencja naukowa pt. „Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych”. Jej organizatorami są Katedra Nauk o Kulturze i Religii oraz Katedra Języka Polskiego w Instytucie Językoznawstwa Uniwersytetu Opolskiego. Narodowy Instytut Dziedzictwa objął patronat honorowy nad tym wydarzeniem.

          Jest to już trzecia konferencja poświęcona dziedzictwu materialnemu i niematerialnemu Śląska. Wcześniejsze, pt. „Kulturowo-językowy obraz Śląska” i „Dziedzictwo kulturowe Śląska”, odbyły się w 2016 i 2018 roku.

          Dziedzictwo kulinarne Śląska, ze względu na położenie regionu, jego złożoną historię i zmiany ludnościowe po drugiej wojnie światowej, stanowi mozaikę niezwykle interesujących zagadnień, które ciągle nie są w pełni rozpoznane i czekają na odkrycie. W konferencji adresowanej do przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych (m.in. kulturoznawców, językoznawców, folklorystów, etnologów i antropologów, historyków, socjologów) wezmą udział badacze reprezentujący ośrodki naukowe z kraju (m.in. z Krakowa, Wrocławia, Warszawy, Katowic, Zabrza, Opola) i z zagranicy (Czech).  

          Konferencja obejmuje tematy takie, jak: stan badań nad dziedzictwem kulinarnym; kulinaria w perspektywie dziedzictwa niematerialnego; kulinaria codzienne, świąteczne i obrzędowe; społeczno-kulturowe uwarunkowania pozyskiwania i wytwarzania pożywienia dawniej i dziś; kulinaria w folklorze (np. w bajkach, podaniach, pieśniach, opowieściach wspomnieniowych, dowcipach); wpływy obce na kształtowanie się obrazu kulinariów śląskich (np. kresowe, czeskie, niemieckie, austriackie, węgierskie); kulinaria jako atrakcję turystyczną regionu; językowe aspekty kulinariów śląskich itp.

          Wygłoszone referaty po otrzymaniu pozytywnych recenzji opublikowane zostaną w punktowanej monografii wieloautorskiej, która ukaże się w Wydawnictwie Uniwersytetu Opolskiego.

          Konferencja adresowana jest do badaczy zajmujących się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego (kulinarnego) Śląska, a także szerokiego grona osób rozmiłowanych w tradycji i kulturze tego regionu.

          Organizatorami konferencji są Instytut Językoznawstwa, Katedra Nauk o Kulturze i Religii oraz Katedra Języka Polskiego. Patronat honorowy nad konferencją objęły: Narodowy Instytut Dziedzictwa, Międzynarodowa Organizacja Sztuki Ludowej (IOV) Sekcja Polska i Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział Opole.

          Konferencja odbędzie się w Muzeum Uniwersytetu Opolskiego, Pl. Kopernika 11, 45-040 Opole.

          Program: program konferencji