DANE KONTAKTOWE
DANE TELEADRESOWE
Wyrażam zgodę na przetwarzanie i przetrzymywanie moich danych osobowych niezbędnych do korzystania z materiałów serwisu przez NID zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883).

PRZYPOMNIJ HASŁO

INFORMACJE OGÓLNE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

    DLA WŁAŚCICIELI I ZARZĄDCÓW

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

      DLA SPECJALISTÓW

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

        << < KALENDARIUM / 2012 / KWI > >>

          DZIEDZICTWO
          KULTUROWE W REGIONACH

          mapa WYBIERZ WOJEWÓDZTWO
           
           
           
          Patronat NID: Publikacja „Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego”
          2021.05.15

          Patronat NID: Publikacja „Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego”

          Narodowy Instytut Dziedzictwa objął patronat nad publikacją „Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego” pod redakcją dr Barbary Górnickiej-Naszkiewicz. Premiera publikacji odbędzie się online - 16 maja o godzinie 16:00 w serwisie YouTube.

          Publikacja jest efektem projektu prowadzonego od listopada 2020 do stycznia 2021 na łamach miesięcznika „Głubczyce. Podaj dalej!”. Do współtworzenia publikacji zostały zaproszone lokalne stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, przedstawiciele lokalnej gastronomii, miejscowi wytwórcy oraz mieszkańcy Głubczyc.
           
          Celem projektu było zwrócenie uwagi lokalnej społeczności na temat dziedzictwa kulturowego, a także aktywizacja wszystkich pokoleń - od seniorów, których zadaniem było przypomnienie sobie dawnych przepisów i dań, przez pokolenie średnie - które motywowało swoich rodziców do poszukiwań w zakamarkach pamięci, po dzieci i młodzież, zainteresowanych tradycyjnymi potrawami. Autorka publikacji starała się zwrócić uwagę najmłodszych pokoleń na bogactwo własnego dziedzictwa kulinarnego i wyeksponować jego wartość jako ważnego elementu naszej kultury i tożsamości.
           
          Oprócz przepisów, publikacja pokazuje różne formy aktywności, dzięki którym tradycje kulinarne są pielęgnowane i przekazywane.
           
          Premiera publikacji odbędzie się online na kanale YouTube 16 maja o godzinie 16:00



          Do pobrania: